ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ

Τι είναι η αιμορραγία υαλοειδούς;

Το εσωτερικό του ματιού αποτελείται από ένα πηχτό διάφανο ζελέ που ονομάζεται υαλοειδές σώμα. Το εσωτερικό τοίχωμα του ματιού αποτελείται από τον αμφιβληστροειδή, έναν νευρικό χιτώνα πολύ πλούσιο σε αγγεία, ο οποίος έιναι υπέυθυνος για την πρόσληψη του φωτός.

Η αιμορραγία του υαλοειδούς είναι η διαρροή αίματος από τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς προς μέσα και γύρω από το υαλοειδές σώμα του ματιού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αιμορραγίας υαλοειδούς;

Τυπικά συμπτώματα είναι η εμφάνιση πυκνώσεων και θολώσεων στο υαλοειδές (μυγάκια ή πλέγμα σαν ιστός αράχνης) και η απότομη εξασθένιση, μέχρι και η απώλεια της όρασης. Τα συμπτώματα συνήθως επιμένουν για μέρες αν και η βαρύτητα τους μπορεί να αλλάζει από μέρα σε μέρα.

Τι προκαλεί την αιμορραγία υαλοειδούς;

Μια ποικιλία συνθηκών μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία υαλοειδούς: Η πιο συνηθισμένη στους ενήλικες είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Παθολογικά αιμοφόρα αγγεία σχηματίζονται στο πίσω μέρος του ματιού ενός ατόμου με διαβήτη. Αυτά τα νέα αιμοφόρα αγγεία είναι εύθραστα και επιρρεπή σε αιμορραγίες. Άλλες αιτίες είναι τραυματισμός του ματιού, διάφορες αγγειακές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, εκφύλιση ωχράς, ρήγμα ή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, αποκόλληση υαλοειδούς.

Ποια είναι η θεραπεία της αιμορραγίας υαλοειδούς;

Η μέθοδος θεραπείας που χρησιμοποιείται εξαρτάται από την αιτία της αιμορραγίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής καλείται να ξεκουραστεί με την κεφαλή ανυψωμένη 30-45 °, και να αποφεύγει διάβασμα και σωματική δραστηριότητα, ώστε να επιτραπεί στο αίμα να καθίσει με την βαρύτητα. Ο στόχος αυτής της προσέγγισης είναι να καθοριστεί η αιτία της αιμορραγίας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ένα ρήγμα πχ του αμφιβληστροειδούς μπορεί να αντιμετωπιστεί με Laser ή κρυοθεραπεία με ευκολία αν υπάρχει μια μικρή αιμορραγία.

Σε περίπτωση όμως έντονη αιμορραγίας, χωρίς δυνατότητα εξέτασης του βυθού ή όταν υπάρχει υποψία αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς ή ρήγματος που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς, μπορεί να είναι απαραίτητη η υαλοειδεκτομή. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί ο οφθαλμίατρος σας με πολύ μικρά χειρουργικά εργαλεία να αφαιρέσει το αίμα από το υαλοειδές, να εξετάσει επι τόπου την αιτία της αιμορραγίας και να την αντιμετωπίσει.