ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Τι είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς;

Ο αμφιβληστροειδής είναι ένα νευρικό στρώμα στο πίσω μέρος του ματιού σας που δέχεται το φως και στέλνει εικόνες στον εγκέφαλό σας. Ένα μάτι είναι σαν μια φωτογραφική μηχανή. Ο φακός στο μπροστινό μέρος του ματιού εστιάζει το φως στον αμφιβληστροειδή. Μπορείτε να σκεφτείτε τον αμφιβληστροειδή ως το φίλμ που υπάρχει στο πίσω μέρος της κάμερας.

Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία ο αμφιβληστροειδής αποκολλάται από την κανονική του θέση και δεν είναι πια κολλημένος στην εσωτερική επιφάνεια του ματιού. Η όραση τότε θολή στο σημείο της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή σαν μια κουρτίνα να σκεπάζει ένα τμήμα του οπτικού πεδίου. Η κεντρική όραση μπορεί να είναι καλή αν δεν έχει αποκολληθεί η ωχρά κηλίδα. Στην περίπτωση όμως που και αυτή έχει αποκολληθεί έχουμε δραματική πτώση της όρασης.

Μια αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που σχεδόν πάντα προκαλεί τύφλωση, εκτός εάν αντιμετωπιστεί χειρουργικά

Τι προκαλεί την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς;

Το εσωτερικό του ματιού είναι ένα πηχτό ζελέ που ονομάζεται υαλοειδές σώμα. Με την πρόοδο της ηλικίας, το υαλοειδές μικραίνει και υδατοποιείται χάνοντας σταδιακά ή απότομα την επαφή του με τα εσωτερικά τοιχώματα του οφθαλμού. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία γήρανσης και συνήθως ολοκληρώνεται χωρίς προβληματα. Μέσω αυτής της διαδικασίας όμως, σε σημεία στα οποία το υαλοειδές μπορεί να είναι πολύ ισχυρά κολλημένο με τον αμφιβληστροειδή, μπορεί να δημιουργηθούν τραυματισμοί του αμφιβληστροειδούς, ρωγμές ή μικρές οπές. Υγρό στο εσωτερικό του ματιού μπορεί να περάσει τότε από τους τραυματισμούς του αμφιβληστροειδούς από πίσω του, ανυψώνοντας τον από το εσωτερικό τοίχωμα του ματιού.

Ποιες καταστάσεις αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς;

Μυωπία
Προηγούμενη επέμβαση καταρράκτη
Γλαυκώμα
Τραυματισμός
Ιστορικό αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς στο άλλο μάτι
Οικογενειακό ιστορικό αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς
Αδύναμες περιοχές του αμφιβληστροειδούς

Ποια είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς;

Φωτοψίες ακόμη και στο σκοτάδι, κάτι σαν φλάς ή στραπή
Νέα μάυρα στίγματα, σαν μυγάκια
Σκιά στην περιφέρεια του οπτικού σας πεδίου
Γκρι κουρτίνα που κινείται στο οπτικό σας πεδίο
Αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν πάντοτε την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Ωστόσο, θα πρέπει να δείτε τον οφθαλμίατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Ο οφθαλμίατρος μπορεί να διαγνώσει την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς κατά τη διάρκεια μιας απλής οφθαλμολογικής εξέτασης.

Τι θεραπεία χρειάζεται σε μια ρωγμή του αμφιβληστροειδούς;

Οι περισσότερες ρωγμές του αμφιβληστροειδούς πρέπει να υποβληθούν σε επέμβαση με Laser ή κρυοθεραπεία (φωτοπηξία/κρυοπηξία), η οποία σφραγίζει τον αμφιβληστροειδή στο οπίσθιο τοίχωμα του ματιού. Αυτές οι θεραπείες προκαλούν μικρή ή μηδενική δυσφορία και μπορούν να πραγματοποιηθούν σε εξωτερική βάση. Η θεραπεία συνήθως αποτρέπει την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Μετά την θεραπεία, συμβουλεύουμε τον ασθενή να μην έχει έντονη σωματική άσκηση και να περιορίσει το διάβασμα για περίπου δύο εβδομάδες. Λόγος για αυτό είναι ότι οι κινήσεις του οφθαλμού και έντονες σωματικές κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της τάσης του υαλοειδούς πάνω στον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα την επέκταση της ρωγμής. Μετά από περίπου δύο εβδομάδες, η ουλή από την φωτοπηξία ή κρυοπηξία έχει ωριμάσει και συνήθως αρκεί, ώστε να αντισταθεί σε μια αυξημένη τάση, οπότε και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στισ καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς.

Τι θεραπεία χρειάζεται σε μια αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς;

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χρειάζονται χειρουργική αποκατάσταση.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι χειρουργικής αντιμετώπισης και η επιλογή της κατάλληλης για την κάθε περίπτωση εξαρτάται από τον τ[υπο, την έκταση και την ηλικία της κάθε αποκόλλησης.

Σκληρικό επίθεμα

Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός μοσχεύματος σιλικόνης πίσω από τον οφθαλμό στο σημείο της αποκόλλησης σε συνδυασμό με κρζοπηξία της ρωγμής. Μέσω του εντυπώματος στο τοίχωμα του ματιού από το μόσχευμα σιλικόνης, μειώνεται η τάση του υαλοειδούς στη ρωγμή, η οποία κλείνει από πίσω. Δηλαδή αντί να κινήσουμε τον αμφιβληστροειδή προς το τοίχωμα του ματιού, μέσω της πίεσης από το μόσχευμα κινείται το τοίχωμα του ματιού προς τον αμφιβληστροειδή. Μέσω της κρυοπηξίας οι δυό αυτές επιφάνεις που είναι πλέον σε επαφή μπορούν να επανακολληθούν.

Πνευματική ρετινοπηξία

Σε αυτή τη διαδικασία, μια φυσαλίδα αερίου εγχύεται στον υαλώδη χώρο μέσα στο μάτι. Με την σωστή σωματική στάση του ασθενούς, η φυσαλίδα αέρα καθώς ανεβαίνει πιέζει τον αμφιβληστροειδή και τον επαναφέρει στην φυσική του θέση. Απαραίτητη είναι και η κρυοπηξία του αμφιβληστοειδούς σε αυτό το σημείο, ώστε να επανακολληθεί με το εσωτερικό τοίχωμα του οφθαλμού. Την κατάλληλη σωματική τοποθέτηση και στάση πρέπει κάποιος να την διατηρήσει για 4/5 ημέρες.

Υαλοειδεκτομή

Το υαλοειδές σώμα, το οποίο ασκεί έλξη στον αμφιβληστροειδή και προκαλεί στην ουσία την αποκόλλησή του, αφαιρείται από το μάτι. Στην συνέχεια δουλέυοντας στο εσωτερικό του οφθαλμού, μπορεί ο ιατρός σας να επαναφέρει τον αμφιβληστροειδή στην φυσική του θέση και να τον επανακολλήσει μέσω φωτοπηξίας με Laser.

Στο τέλος της επέμβασης ο αμφιβληστροειδής χρειάζεται υποστήριξη ώστε να μείνει στην θέση του, μέχρι η φωτοπηξία να προσφέρει μια σίγουρη επανακόλληση. Για αυτόν τον λόγο στο εσωτερικό του ματιού το υαλοειδές αντικαθίσταται από μια φυσαλίδα αερίου η λάδι σιλικόνης. Η απόφαση ανήκει στον ιατρό και εξαρτάται από τον τύπο και την ηλικία της αποκόλλησης.

Συνήθως απλές μη επιπλεγμένες αποκολλήσεις αντιμετωπίζονται με φυσαλίδα αερίου. Λόγω του αερίου η όραση είναι πολύ χαμηλή και χωρίς λεπτομέρειες. Σταδιακά όμως, μέσα σε περίπου 2 εβδομάδες από την επέμβαση εσωτερικά υγρά του οφθαλμού θα αντικαταστήσουν το αέριο και η όραση θα επανέλθει.

Στην περίπτωση του λαδιού σιλικόνης, αυτό θα πρέπει να αφαιρεθεί μετά από περίπου 2 μήνες σε μια νέα επέμβαση, η οποία είναι συνήθως πολύ σύντομη και χωρίς επιπλοκές.