ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΩΧΡΑΣ

Τι είναι η μεμβράνη ωχράς;

Η ωχρά κηλίδα είναι η μικρή περιοχή στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού που σας επιτρέπει να δείτε καθαρά λεπτομέρειες.
Παθήσεις της ωχράς κηλίδας προκαλούν θόλωση της κεντρικής όρασης, καθιστώντας δύσκολη την εκτέλεση εργασιών σε κοντινή απόσταση όπως η ανάγνωση.

Στην επιφάνεια της ωχράς κηλίδας μπορεί να δημιουργηθεί μια επιφανειακή μεμβράνη, κάτι σαν σελοφάν, η οποία προκαλεί ρυτίδωση και πάχυνση της ωχράς κηλίδας.

Τι συμπτώματα προκαλεί η μεμβράνη ωχράς;

Τα συμπτώματα της επιωχρικής μεμβράνης εξαρτώνται από την μορφή της, της έκτασης και του πάχος της και κυμαίνονται από ανεπαίσθητα έως πολύ σοβαρά, κάνοντας μια θεραπεία απαραίτητη.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Θόλωση της κεντρικής όρασης
Παραμορφωμένη όραση (μεταμορφοψίες)
Δυσκολία στην ανάγνωση
Γκρίζα περιοχή στην κεντρική όραση
Κεντρικό σκότωμα
Η περιφερειακή (πλευρική) όραση δεν επηρεάζεται.

Πώς προκαλείται η επιωχρική μεμβράνη;

Το εσωτερικό του ματιού αποτελείται από το υαλοειδές σώμα, ένα είδος πηχτό ζελέ. Με την πρόοδο της ηλικίας, το υαλοειδές χάνει την επαφή του με τον αμφιβληστροειδή που καλυπτει το εσωτερικό τοίχωμα του οφθαλμού. Ειδικά στην περιοχή της ωχράς, αν η απομάκρυνση του υαλοειδούς δεν είναι πλήρης, ενεργοποιείται μια διαδικασία ουλοποίησης η οποία οδηγεί στην εμφάνιση συνδετικού ιστού στην επιφάνεια της ωχράς. Με την πάροδο του χρόνου ο ιστός αυτός παχύνεται και ρικνώνεται προκαλώντας αλλοιώσεις στην ωχρά. Εμφανίζονται ρυτιδώσεις, πτυχώσεις, πάχυνση, δηλαδή ανατομικές ανωμαλίες που οδηγούν στην εμφάνιση συμπτωμάτων όσον αφορά την κεντρική όραση.

Άλλες φορές έχουμε εμφάνιση δευτερογενούς μεμβράνης, δηλαδή παθολογία εξαιτίας οφθαλμολογικού ιστορικού.
Οι οφθαλμικές καταστάσεις που σχετίζονται με την εμφάνιση δευτερογενούς επιωχρικής μεμβράνης περιλαμβάνουν:
Αποκατάσταση ρωγμής/αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς
Φλεγμονή
σοβαρό τραύμα
διαταραχές των αιμοφόρων αγγείων

Πώς γίνεται η διάγνωση μια μεμβράνης ωχράς;

Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να ανιχνεύσει μια μεμβράνη ωχράς μέσω μιας απλής βυθοσκόπησης. Με μια οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) μπορούν ακόμη και πολύ λεπτές μεμβράνες να διαγνωσθούν, αλλά επίσης να εκτιμηθούν για την ακριβή τους μορφή και εξέλιξη. Κατά την εξέταση αυτή σαρώνεται με τομές πολύ μικρότερες του χιλιοστού ο κεντρικός αμφιβληστροειδής. Η επανάληψη της εξέτασης σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι απαραίτητη για την σίγουρη διάγνωση και εκτίμηση της εξέλιξης ενός περιστατικού

Ποια είναι η θεραπεία της μεμβράνης ωχράς;

Για ήπια συμπτώματα, δεν απαιτείται θεραπεία. Η ενημέρωση της συνταγής για τα γυαλιά σας μπορεί να βελτιώσει την όρασή σας.

Για πιο σοβαρά συμπτώματα, τα οποία ίσως και παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες, συνιστάται χειρουργική επέμβαση υαλοειδεκτομής.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί μικροσκοπικά όργανα για να αφαιρέσει το υαλοειδές και μετά την μεμβράνη από την ωχρά κηλίδα. Το αποτέλεσμα του χειρουργείου δεν είναι αμέσως εμφανές, αλλά με την πάροδο του ιστού, η ωχρά κηλίδα επιπεδώνεται, ανακτά την ανατομία της και η όραση βελτιώνεται σταδιακά.