ΘΟΛΕΡΟΤΗΤΕΣ ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ

Τι συμβαίνει όταν βλέπουμε “μυγάκια”;

Το υαλοειδές σώμα είναι ένα πυκνό ομογενές ζελέ το οποίο αποτελεί το εσωτερικό του ματιού. Το εσωτερικό τοίχωμα του ματιού καλύπτεται από τον αμφιβληστροειδή, νευρικό ιστό, ο οποίος δέχεται το φως και το μετατρέπει σε σήματα τα οποία προωθούνται στον εγκέφαλο για την αντίληψη εικόνας.

Οι θολερότητες του υαλοειδούς σώματος (γνωστές και ως μυγάκια) είναι παθολογικές πυκνώσεις οι οποίες δημιουργούν σκιές στον αμφιβληστροειδή. Συστοιχίες από ίνες κολλαγόνου συσσωρεύονται στο υαλοειδές, καθώς αυτό με την πρόοδο της ηλικίας χάνει την ομοιογένεια και την καθαρότητά του. Οι πυκνώσεις αυτές μπορέι να έχουν διαφορετικές, κινητικότητα, διάμετρο και διαφάνεια. Η εμφάνιση τους είναι μια ένδειξη εκφύλισης και γήρανσης του υαλοειδούς, παρόλα αυ΄τα μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και σε πολύ νεαρή ηλικία.

Τις περισσότερες φορές η θολερότητες είναι ενοχήτικές όταν κοιτάμε τον ουρανό, έναν λευκό τοίχο η μια πολύ λευκή σελίδα βιβλίου. Τότε οι σκιές από τις θολερότητες στον αμφιβληστροειδή γίνονται πιο έντονες.

Είναι τα μυγάκια επικίνδυνα;

Προσοχή χρειάζεται ωστόσο όταν έχουμε απότομη εμφάνιση από πολλές τέτοιες θολερότητες, ή εάν παρατηρήσουμε μια απότομη αλλαγή στην μορφή τους. Τέτοια συμπτώματα είναι ένδειξη αποκόλλησης του υαλοειδούς από τον αμφιβληστροειδή, με πιθανότητα εμφάνισης ρωγμής του αμφιβληστροειδούς. Μια τέτοια κατάσταση απαιτεί άμεσο έλεγχο από τον οφθαλμίατρό σας και πιθανόν θεραπεία.

Υπάρχουν θεραπείες για τα “μυγάκια”;

Συνήθως οι θολερότητες του υαλοειδούς δεν είναι πολύ ενοχλητικές και δεν απαιτούν κάποια θεραπεία. Σε προχωρημένες περιπτώσεις όμως οι ασθενείς παραπονιούνται για φωτοφοβία και μειωμένη όραση. Σε αυτή την περίπτωση η θεραπεία είτε με Laser είτε με υαλοειδέκτομή είναι ενδεδειγμένη.

Μέσω Laser μπορεί ο ιατρός σας να στοχεύσει ακτιβώς τις θολερότητες του υαλοειδούς και να προκαλέσει την διάλυσή τους. Πολύ συχνά κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, όταν πχ οι θολερότητες είναι πολύ σκληρές, ή και πολύ διαχυμένες σαν σύννεφο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις λύση δίνει η πλήρης αφαίρεση μέσω υαλοειδέκτομής. Με αυτήν την επέμβαση αφαιρείται μέσω μικροχειρουργικών εργαλείων τον κεντρικό υαλοειδές του οφθαλμού μαζί με όποιες θολερότητες και αντικαθίσταται από καθαρό φυσιολογικό ορό. Μετά το χειρουργείο οι ασθενείς βλέπουν συνήθως πολύ καλά άμεσα, χωρίς πλέον τα ενοχλητικά μυγάκια.