ΟΠΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ

Τι είναι και πώς προκαλείται η οπή ωχρής κηλίδας;

Η ωχρά κηλίδα είναι η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς και το τμήμα που είναι υπεύθυνο για σαφή, λεπτομερή όραση.

Το εσωτερικό του οφθαλμού αποτελείται από ένα πηχτό ζελέ που ονομάζεται υαλοειδές σώμα. Με την πρόοδο της ηλικίας το υαλοειδές συρρικνώνεται και απομακρύνεται από τον αμφιβληστροειδή και την ωχρά κηλίδα. Η διαδικασία της αποκόλλησης του υαλοειδούς από τα τοιχώματα του οφθαλμού συνήθως προχωρά και ολοκληρώνεται χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην όραση σας. Σε μερικές περιπτώσεις, ωστόσο, το υαλοειδές παραμένει πολύ ισχύρά κολλημένο ειδικά πάνω στο κέντρο της ωχράς κηλίδας. Το αποτέλεσμα είναι μια τάση στους ιστούς της ωχράς οι οποίοι αλλοιώνονται και μάλιστα είναι δυνατόν σε προχωρημένο στάδιο να αποκολληθεί μικρό τμήμα ιστού αφήνοντας πίσω μια οπή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οπής ωχράς;

Στα πρώτα στάδια της διαμόρφωσης των οπών, η κεντρική όραση σας θολώνει και παραμορφώνεται. Εάν εμφανιστεί πλήρης οπή, υπάρχει τότε κεντρικό σκότωμα με απώλεια της κεντρική όρασή σας τόσο σε μακρινή όσο και σε κοντινή απόσταση.

Είναι σημαντικό ωστόσο να γνωρίζετε ότι σε όλα τα στάδια της νόσου, οι ασθενείς διατηρούν πλήρως την περιφερειακή ή πλευρική όραση.

Ποιες εξετάσεις βοηθούν στην διάγνωση;

Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να διαγνώσει μια οπή της ωχράς κηλίδας μέσω μιας βυθοσκόπησης. Στα πρώιμα στάδια ή για να γίνει μελέτη της οπής με μεγαλύτερη ακρίβεια, χρειάζεται μια εξέταση που ονομάζεται Τομογραφία Οπτικής Συνοχής, ή OCT, με την οποία σαρώνεται με τομές πολύ μικρότερες του χιλιοστού ο κεντρικός αμφιβληστροειδή. Η OCT χρησιμοποιεί φωτεινά κύματα για να αποκαλύψει συγκεκριμένα στρώματα του αμφιβληστροειδούς και δεν έχει καθόλου ακτινοβολία. Η επανάληψη της εξέτασης σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι απαραίτητη για την σίγουρη διάγνωση και εκτίμηση της εξέλιξης ενός περιστατικού.

Πώς αντιμετωπίζεται μια οπή ωχράς κηλίδας;

Στα πρώιμα στάδια της ασθένειας και πριν εμφανιστεί μια πλήρης οπή ωχράς είναι δυνατόν να προκληθεί φαρμακευτική διάλυση του υαλοειδού στο σημείο της ωχράς. Το ειδικό για αυτήν την θεραπεία φάρμακο (jetrea®) πρέπει να εγχυθεί στο εσωτερικό του αμφιβληστροειδούς μέσω ενδοφθάλμιας ένεσης. Το ποσοστό επιτυχίας είναι μικρότερο από 50%. Πρόκειται όμως για μια πολύ απλή διαδικασία, η οποία στην περίπτωση επιτυχίας οδηγεί στην αποφυγή μια χειρουργικής επέμβασης.

Η χειρουργική επέμβαση υαλοειδεκτομής είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αποκατάσταση μιας οπής ωχράς κηλίδας και συνήθως βελτιώνει την όραση. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει αφαίρεση της υαλώδους γέλης που τραβάει την ωχρά κηλίδα και αντικατάσταση με φυσαλίδα αερίου. Για να παραμένει η φυσαλίδα αερίου σε πλήρη επαφή με την ωχρά στο πίσω μέρος του ματιού απαιτείται μια συγκεκριμένη σωματική στάση, δηλαδή να κοιτάει ο ασθενής προς το κέντρο της γής. Η τάση επιφανείας της φυσαλίδος προκαλεί την ισοπέδωση των τοιχωμάτων της οπής η οποία έτσι τις περισσότερες φορές κλείνει.
Λόγω του αερίου αρχικά η όραση είναι πολύ περιορισμένη. Η φυσαλίδα αερίου απορροφάται όμως σταδιακά από μόνη της μέσα σε 2/3 εβδομάδες και τότε η όραση επανέρχεται.
Αμέσως μετά το χειρουργείο απαγορεύονται οι πτήσεις με αεροπλάνο ή ταξίδια σε μεγάλα υψόμετρα μέχρι να διαλυθεί η φυσαλίδα αερίου. Μια ταχεία αύξηση του υψομέτρου μπορεί να προκαλέσει μια επικίνδυνη αύξηση της οφθαλμικής πίεσης.

Μερικοί από τους κινδύνους της επέμβασης περιλαμβάνουν:
λοίμωξη του οφθαλμού
αιμορραγία του οφθαλμού
αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς
υψηλή πίεση στο μάτι
κακή όραση
επιταχυνόμενο σχηματισμό καταρράκτη