ΡΑΓΟΕΙΔΙΤΙΔΕΣ

Τι είναι η ραγοειδίτιδα;

Το εξωτερικό του ματιού είναι ο σκληρός λευκός χιτώνας. Το πιο εσωτερικό στρώμα του τοιχώματος του οφθαλμού είναι ο αμφιβληστροειδής, νευρικός ιστός ο οποίος δέχεται το φως και στέλνει αντίστοιχα σήματα στον εγκέφαλό. Αναμεσά του υπάρχει ένα στρώμα που αποτελείται κυρίως από αγγεία. Πρόκειται για τον ραγοειδή χιτώνα, ο οποίος συνεχίζει στο πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού στο κυκλικό σώμα και στην ίριδα. Οι ραγοειδίτιδες είναι φλεγμονές κάποιου μέρους του ραγοειδή χιτώνα.

Ο ραγοειδής περιέχει πολλά αιμοφόρα αγγεία – φλέβες, αρτηρίες και τριχοειδή αγγεία – που μεταφέρουν αίμα προς και από το μάτι. Δεδομένου ότι ο ραγοειδής παρέχει αίμα στο εξωτερικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς όπου βρίσκονται και οι φωτουποδοχείς, η φλεγμονή του μπορεί να βλάψει την όρασή σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ραγοειδίτιδας;

Τα συμπτώματα της ραγοειδίτιδας περιλαμβάνουν:
Φωτοευαισθησία
Μείωση της οτικής οξύτητας
Πόνος
Θολερότητες
Ερυθρότητα του ματιού

Η ραγοειδίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά με ερυθρότητα και πόνο ή με ανώδυνη θόλωση της όρασης.
Μια περίπτωση απλού «κόκκινου ματιού» μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια σοβαρή περίπτωση ραγοειδίτιδας. Εάν το μάτι σας γίνει κόκκινο ή επώδυνο, θα πρέπει να εξεταστεί και να αντιμετωπιστεί από έναν οφθαλμίατρο. Απλή χορήγηση φαρμάκων χωρίς εξέταση είναι επικίνδυνη.

Μια προσεκτική εξέταση των οφθαλμών από έναν οφθαλμίατρο είναι εξαιρετικά σημαντική όταν εμφανιστούν συμπτώματα. Η φλεγμονή στο εσωτερικό του ματιού μπορεί να επηρεάσει μόνιμα την όραση ή ακόμα και να οδηγήσει σε τύφλωση αν δεν αντιμετωπιστεί.

Η ραγοειδίτιδα μπορεί να συσχετιστεί με τις εξής επιπλοκές:
Γλαύκωμα (αυξημένη πίεση στο μάτι)
Καταρράκτη (θόλωση του φυσικού φακού του οφθαλμού)
Νεοαγγείωση (ανάπτυξη νέων, μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων)
Βλάβες/ουλές στον αμφιβληστροειδή

Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να χρειαστούν αντιμετώπιση φαρμακευτική η χειρουργική από τον οφθαλμίατρό σας.

Τι προκαλεί τις ραγοειδίτιδες;

Η ραγοειδίτιδα έχει πολλές διαφορετικές αιτίες από απλούς ιούς και παθογόνα βακτήρια μέχρι αυτοάνοσα νοσήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ραγοειδίτιδας, η αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη.

Ο οφθαλμίατρός σας με βάση τον τύπο και την έκταση της ραγοειδίτιδας θα σας υποδείξει τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε, ώστε να βρεθεί μια πιθανή αιτία της ραγοειδίτιδας. Μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτείτε σε συννενόηση με τον οφθαλμίατρό σας και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Ποια είναι η θεραπεία για την ραγοειδίτιδα;

Οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και τον πόνο σε πρόσθιες ραγοειδίτιδες. Οπίσθιες ραγοειδίτιδες απαιτούν πιο εντατική και συνήθως συστηματική θεραπεία με χάπια ή / και ενδοφλέβιες ενέσεις.