ΦΛΕΒΙΚΗ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Τι είναι η φλεβική απόφραξη αμφιβληστροειδούς;

Ο αμφιβληστροειδής καλύπτει το εσωτερικό τοίχωμα του οφθαλμού και αποτελεί τον νευρικό ιστό που δέχεται το φως και το μετατρέπει σε νευρικά σήματα που μεταφέρονται στον εγκέφαλο. Διαθέτει τέσσερα διαγώνια τόξα αγγείων (αρτηρίες και φλέβες) τα οποία προέρχονται/καταλήγουν στην κεντρική αρτηρία και φλέβα αντίστοιχα. Μια φλεβική απόφραξη του αμφιβληστροειδούς, οδηγεί σε στάση του αίματος στον αμφιβληστροειδή.

Ορισμένες ασθένειες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης απόφραξης αρτηριών του αμφιβληστροειδούς, όπως:
Διαβήτης
Γλαυκώμα
Υπέρταση
Αγγειακές παθήσεις
Διαταραχές πήξης

Ποια είναι τα συμπτώματα της φλεβικής απόφραξης αμφιβληστροειδούς;

Καθώς η φλεβική πίεση είναι υψηλή, τα αγγεία γίνονται διαπερατα, αιμορραγίες και απώλεια ορού με την μορφή εξιδρωματων εμφανίζεται στον αμφιβληστροειδή. Αν η κατάσταση αυτή επηράζει και την ωχρά εμφανίζεται οίδημα, το οποίο μειώνει σημαντικά την όραση του ασθενούς.

Τα πρωιμα συμπτώματα μια φλεβικής απόφραξης είναι εμφάνιση κηλίδων στο οπτικό πεδίο και λίγο αργότερα ήπια έως έντονη απώλεια ορασης. Τα συμπτώματα εξαρτώνται και από το αν έχουμε απόφραξη κεντρικής φλέβας ή απόφραξη σε ένα μόνο αγγειακό τόξο.

Λόγω της υψηλής φλεβικής πίεσης, οι αρτηρίες δεν μπορούν επίσης να τροφοδοτήσουν τον αμφιβληστροειδή με νέο αίμα, με αποτέλεσμα την ισχαιμία του τμήματος ή όλου του αμφιβληστροειδούς.
Σε περιπτώσεις με επίμονη ισχαιμία έχουμε την εμφάνιση νεοαγγείωσης, σε μια προσπάθεια του αμφιβληστροειδούς να απορροφήσει επιπλέον αίμα μέσω νέων αγγείων. Τα αγγεία αυτά όμως δεν είναι φυσιλογικα: είναι πολύ διαπερατά και εύθραυστα και μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία υαλοειδούς, τάση και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Σε άλλες περιπτώσεις η νεοαγγείωση επηρρεάζει και τον πρόσθιο θάλαμο και ειδικά την ίριδα με τα κανάλια αποστράγγισης του υδατοειδούς υγρού. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε νεοαγγειακό γλαύκωμα, με δραματική αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Αυτή η κατάσταση εκδηλώνεται με πόνο, ερυθρότητα, απώλεια όρασης, κεφαλαλγία.

Πώς γίνεται η διάγνωση μιας φλεβικής απόφραξης αμφιβληστροειδούς;

Με μια απλή βυθοσκόπηση ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να δει την κατάσταση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς.
Για τον έλεγχο της παροχής αίματος στην συνέχεια, πιθανόν να χρειαστεί μια αγγειογραφία του αμφιβληστροειδούς με ενδοφλέβια έγχυση χρωστικής. Σε περίπτωση υποψίας οιδήματος ωχράς, απαραίτητη είναι και η πραγματοποίηση μιας οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT), με την οποία σαρώνεται με τομές πολύ μικρότερες του χιλιοστού ο κεντρικός αμφιβληστροειδής. Η OCT χρησιμοποιεί φωτεινά κύματα για να αποκαλύψει συγκεκριμένα στρώματα του αμφιβληστροειδούς και δεν έχει καθόλου ακτινοβολία. Η επανάληψη της εξέτασης σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι απαραίτητη για την σίγουρη διάγνωση και εκτίμηση της εξέλιξης ενός περιστατικού.

Ποιά είναι η θεραπεία της φλεβικής απόφραξης;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια θεραπεία που να αναστρέφει την φλεβική απόφραξη.
Επιπλοκές όμως που εμφανίζονται μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Σε περίπτωση οιδήματος της ωχράς πιθανότατα θα χρειαστούν ενδουαλοειδικές ενέσεις οι οποίες σταθεροποιούν τα τοιχώματα τον αγγείων και μειώνουν την κρατακράτηση υγρού στον αμφιβληστροειδή.

Σε περίπτωση ισχαιμίας ή νεοαγγείωσης απαιτείται ευρεία φωτοπηξία με Laser.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις με αιμορραγία υαλοειδούς ή πολύ έντονη νεοαγγείωση η αντιμετώπιση είναι χειρουργική με υαλοειδεκτομή. Σε αυτο το χειρουργείο αφαιρείται το εσωτερικό ζελέ του ματιού, το υαλοειδές σώμα, καυτηριάζονται τα παθολογικά αγγεία και εφαρμόζεται Laser στον ισχαιμικό αμφιβληστροειδή.